Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dziadkowicach

Warzywo tygodnia - Brokuł 17-22.05.2021

Brokuły – jakie mają witaminy i składniki mineralne?

Te zielone warzywa są bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę A, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto zajadać brokuły w czasie, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie.

Wśród minerałów warto zwrócić uwagę na zawarte w brokułach potas, fosfor, wapń oraz sód. Oprócz nich znajdują się tam również pewne ilości magnezu, żelaza oraz cynku.

Zawarty w brokułach selen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty u panów, a sulforafan chroni przed wrzodami i rakiem żołądka. Sulforafan neutralizuje również szkodliwość

Wysoka zawartość kwasu foliowego czyni z brokułów ważny element diety kobiet w ciąży lub dopiero planujących zajście w ciążę. Obecność luteiny z kolei sprawia, że warzywa te pomagają walczyć ze zmęczeniem oczu i spowalniają rozwój nabytych wad wzroku. promieniowania ultrafioletowego.

Wiadomo, że podstawą zbilansowanej diety powinny być warzywa i owoce. Brokuły są szczególnie polecane osobom, które dbają o linię, ponieważ zawierają sporo błonnika pokarmowego. Składnik ten zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu chroni przed napadami głodu. Dodatkowo to niskokaloryczne warzywa – 100 g ugotowanych brokułów to tylko 35 kalorii.

Brokuły to cenne źródło chromu, dzięki czemu są warzywem idealnym dla cukrzyków, osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, problemami sercowymi, artretyzmem oraz anemią. Co ciekawe, chrom pomaga również w leczeniu zmian trądzikowych.

Zielone warzywa są częstym składnikiem diety sportowców – wzmacniają stawy oraz wspomagają pracę nadnerczy.